The Jon Spencer Blues Explosion – Australia / New Zealand Tour Dates (24 March 1999 – 4 April 1999)

Two-sided postcard / flyer (measuring 7.5cm x 10.5cm) promoting The Jon Spencer Blues Explosion – Australia / New Zealand Tour Dates between 24 March 1999 – 4 April 1999.

Postcard Text:

“the pav corporation presents
the jon spencer blues explosion

australian & new zealand tour
march/april 99”

REAR:

“the pav corporation presents
the jon spencer blues explosion

wed 24th march: powerstation, auckland
sun 28th march: heaven, adelaide
tue 30th march: palais theatre, melbourne
wed 31st march: enmore theatre, sydney
thu 1st april: arena, brisbane
fri 2nd april: blues festival, byron bay
sun 4th april: offshore, melbourne
tickets on sale now from usual outlets”

Quote regarding the Enmore Theatre show on 31 March 1999:

“Liat band ini live di Enmore Thetare Sydney, AU 31 Maret 1999. Mereka lagi tur utk promosi album terbaru Acme. Udah ngebet bgt gw liat live nya krn Jon Spencer terkenal dengan aksi panggung yg rusuh. Termasuk bareng band pertamanya Pussy Galore yg gak kalah brutal. Dan malam itu dia tidak mengecewakan fans-nya sama sekali. Ini adalah salah satu gig yg merubah hidup gw.

Walopun format trio (tanpa bass), tapi sound yg keluar superloud & tajam, bener2 nusuk telinga. Jon Spencer sendiri tampil pake baju overall kulit hitam ala Elvis comeback 1967 (spt yg video diatas) dan dengan liar menjelajah setiap sudut panggung. Gw ngeliatnya kyk macan panther lg cari mangsa.

Di jeda lagu dia smpt ngingetin klo misi band nya ngbawa rock n roll kembali buat ‘wipe out lame-ass band like REM or Limp Bizkit’ katanya. Lalu mengejek2 penonton dan hampir terlibat adu jotos sama sekuriti.

Momen hacep nya terjadi ketika diakhir encore dia tiba-tiba aja ngebakar backdrop raksasa dgn tulisan JSBX (anagram band) ditengah2 lagu. Ini jelas diluar skenario krn kru panggung dan sekuriti kontan kelabakan padamin api pake tabung pemadam. Sementara Jon Spencer dengan cuek kembali main nerusin manggung.

Kelar konser, cuma satu yg ada di kepala gw: harus bikin band kayak gini! Lo & behold, 2 tahun kemudian @thebrndls lahir.” – Eka Annas / https://www.instagram.com/p/CSTgatogVG1/

The highlights of this quote in English are; “This is one of the gigs that changed my life.”, “In the middle of the song, he reminded me that the band’s mission was to bring rock n roll back…Then mocked the audience and almost got into a fist fight with security.” and “at the end of the encore he suddenly burned a giant backdrop with the words JSBX (anagram band) in the middle of the song. This was clearly beyond the scenario because the stage crew and security were in a rush to extinguish the fire using fire extinguishers. Meanwhile, Jon Spencer nonchalantly returned to playing and continued the gig.”

Poster Artwork: Jason Jacenko in a hand signed and numbered edition:

Comments are closed.